Blog

De voor-en nadelen van een dna test

Misschien heeft u het al wel eens voorbij zien komen op internet bij influencers, maar dna testen zijn tegenwoordig steeds makkelijker verkrijgbaar en daardoor ook steeds populairder. Het is echter wel nog steeds best prijzig om een dna test te doen, maar ook erg interessant om meer te weten te komen over jezelf. In deze blog zet ik alle voor- en nadelen van het doen van een dna test op een rijtje. 

De voordelen

Het doen van een dna test heeft meerdere voordelen. Ten eerste is het natuurlijk hartstikke interessant om meer te weten te komen over jezelf. Zo leer je jezelf een stuk beter kennen en ga je wellicht meer dingen over jezelf begrijpen. Door middel van een dna test kun je bijvoorbeeld je complete etnische achtergrond achterhalen. Misschien komt je er dan ineens achter dat je niet 100% Nederlands bent zoals je altijd gedacht hebt, maar slechts 50% nederlands en voor de rest een mengelmoes van andere nationaliteiten. Dit is natuurlijk hartstikke leuk om te weten en dit kan ook weer veel van je karaktereigenschappen verklaren. Een dna test kan je ook meer vertellen over je medische achtergrond. Zo kan een dna test je bijvoorbeeld vertellen of je een verhoogde kans hebt op bepaalde ziektes of vitaminetekorten. Je schijnt zelfs uit je dna te kunnen opmaken of jouw lichaam meer geschikt is voor krachttraining of duursporten. Wie weet begrijp je dan ineens waarom de piepjestest je op de middelbare school altijd zo zwaar viel. Een ander voordeel van een dna test heeft te maken met familie. Het zal niet voor iedereen relevant zijn, maar door middel van een dna test kun je een goed overzicht krijgen van je stamboom. Er gaan zelfs verhalen rond van mensen die er ineens achter kwamen dat ze nog een extra broer of zus hadden doordat ze beiden zo’n test hadden afgenomen en het dna een match was. Tot slot is het natuurlijk een groot voordeel dat dna testen heel makkelijk af te nemen zijn en tegenwoordig ook makkelijk verkrijgbaar zijn. 

De nadelen

Hoewel er dus meerdere voordelen zijn, zitten er ook best wat nadelen aan het doen van een dna test. Een voorbeeld van zo’n nadeel heeft te maken met de medische resultaten van zo’n test. Deze resultaten zijn gebaseerd op statistiek en geven ook helemaal geen zekere diagnose. Je kunt dus bijvoorbeeld het resultaat krijgen dat je een verhoogde kans hebt op een bepaalde soort kanker, maar dit betekent zeker niet dat je dit hoeft te krijgen. Veel mensen kunnen hier echter wel bang van worden en dit is natuurlijk zonde. Een ander nadeel is dat een dna test relatief duur is en dit niet vergoed wordt door je verzekering.

Geef een reactie