Blog

Hulpmiddelen voor ouderen

De afgelopen maanden werd het duidelijker dan ooit dat de ouderen toch altijd de meest kwetsbare bevolkingsgroep blijven. Ondanks dat veel ouderen nog zeer kwiek in het leven staan laat je lichaam je na een bepaalde leeftijd nu eenmaal in de steek; dat is altijd zo geweest, en zal altijd zo blijven. De ouderen hebben het tevens al zwaar genoeg in de huidige maatschappij: dit is de eerste generatie ouderen die niet alleen grote veranderingen hebben meegemaakt, maar die ook nog eens op late leeftijd in een volledig andere wereld leven die verder weg staat van hun vroege jaren dan iemand anders ooit heeft meegemaakt. Het is daarom belangrijk dat we juist die ouderen helpen om zich toch nog even thuis te laten voelen in deze wereld, en om zoveel mogelijk van die technologieën toegankelijk te maken. We geven hier wat voorbeelden van hulpmiddelen voor ouderen die zonder technologie nooit mogelijk waren geweest!

Het hoortoestel

Een typisch iets wat hoort bij ouder worden is het verlies, of in elk geval de vermindering, van het gehoor. Dit leidt vaak tot grote irritaties bij familie en andere naasten omdat zij zich vaak moeten herhalen, en veel geduld nodig hebben. Maar dit krijg je als oudere helaas ook mee. Het is daarom geweldig dat we de technologie hebben ontwikkeld om het gehoor weer terug te halen door middel van hoortoestellen. Maar wist je dat deze ook steeds makkelijker in gebruik worden gemaakt? Zo bestaan er tegenwoordig bijvoorbeeld ook oplaadbare hoortoestellen. Een groot nadeel aan hoortoestellen is namelijk dat ze erg klein moeten zijn, waardoor er geen al te grote batterij in past en deze vaak vervangen moet worden. Maar juist dat gepiel is voor veel ouderen ook erg lastig. Een oplaadbaar hoortoestel is daarom ideaal. 

Elektrische fietsen

Nog een mooi voorbeeld van technologie die ouderen helpt is de elektrische fiets. Afhankelijk van de leeftijd en gezondheid zijn deze natuurlijk niet voor iedereen goed te gebruiken, omdat het op de fiets stappen toch een hele opgave kan zijn. Maar zolang dit voor het lichaam nog mogelijk is, is een elektrische fiets een ideale manier om buiten te kunnen komen en toch nog snel naar familie of de supermarkt te kunnen zonder het lichaam al te veel te belasten. Een elektrische fiets trapt namelijk met je mee, waardoor de gewrichten minder belast worden en er minder spierkracht nodig is om vooruit te komen. Ideaal dus als je niet meer goed ter been bent.

Geef een reactie