Blog

Stappen om te volgen na een dood

Uiteindelijk zal iedereen overlijden. Het is geen fijne gedachte om over na te denken, maar het is wel belangrijk om een idee te hebben van hoe de uitvaart eruit zou kunnen zien. De eerste paar weken na een overlijden zijn niet alleen bedoeld om te rouwen, maar worden ook gebruikt om allerlei zaken te regelen. Is het niet helemaal duidelijk wat deze zaken zijn? Dan is deze blog dé plek voor jou.

De uitvaart

Meteen na het overlijden horen plekken zoals de huisarts en bank op hoogte gesteld te worden over het overlijden. De bank kan dan de rekeningen van de overledene stopzetten, zodat er geen geld meer vanaf zal worden gehaald.

Daarna hoort er een afspraak gemaakt te worden met de uitvaartondernemer om de uitvaart te plannen. Een uitvaart moet wettelijk plaatsvinden tussen 36 uur en zes dagen. Een uitvaartondernemer regelt delen van de uitvaart, om het iets makkelijker te maken voor de nabestaanden. Daarnaast gaat de uitvaartondernemer naar de gemeente toe om hen te verwittigen van het overlijden.

Het werken met een uitvaartondernemer begint met een gesprek over de uitvaart. De visie van hoe de uitvaart eruit zal zien, kan komen van de overledene zelf, als dit opgeschreven staat, maar de nabestaanden kunnen ook hun visie neerleggen. Er worden dingen besproken, zoals het verzorgen van het lijk van de overledene, waar en óf de overledene opgebaard gaat worden en of er een begrafenis of crematie zal plaatsvinden. Een uitvaartondernemer kan helpen met het verlagen van de zorgen van de nabestaanden. Als zij op de uitvaartondernemer vertrouwen, hoeven zij zich minder zorgen te maken over de uitvaart en al het plannen dat er voorafgaat. De ondernemer zorgt ervoor dat de uitvaart volledig verloopt zoals gewenst is. Vaak blijft een uitvaartondernemer ook nog na de uitvaart, om te blijven checken op de nabestaanden en te helpen met eventuele praktische zaken. Een ondernemer hoeft echter niet alles zelf te doen. Als de nabestaanden willen helpen, dan is dat zeker mogelijk.

Zoekt u een uitvaartondernemer Amsterdam en omstreken? Dan is Iede Hoorn Uitvaartzorg zeker een plek om te bekijken.

Documenten

Na het overlijden zijn er veel documenten om te regelen. Zo moeten er verklaringen van erfrecht en het testament opgezocht en uitgevoerd worden. Als de overledene een auto had, dient het kenteken binnen vijf weken overgeschreven te worden. Verder horen zaken rondom financiën geregeld te worden. Het stopzetten van abonnementen en andere bankrekeningen, het eventueel verkopen van het huis en alle verzekeringen horen geregeld te worden.

Zo wordt alles behandeld van de overledene.

Geef een reactie