Blog

Tips voor het schrijven van een motivatiebrief

Het vinden van een baan kan echt een flinke uitdaging zijn. Vooral in de tijd waarin we nu leven, is er veel concurrentie en moet je echt je best doen om eruit te springen. Van alle 10 vacatures waar je op reageert, krijg je misschien 1 reactie. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je kansen te vergroten. In deze blog lees je hoe je een goede motivatiebrief kan schrijven die er voor recruiters meteen uitspringt. 

Hou een duidelijke structuur aan

Waar veel mensen moeite mee hebben tijdens het schrijven van een motivatiebrief, is dat ze heel veel te vertellen hebben en dit allemaal in de brief proberen te proppen. Hierdoor wordt het echter een heel chaotisch en onsamenhangend verhaal zonder een duidelijke rode draad. Daarom is het erg belangrijk dat je voor het schrijven van je brief een structuur bepaald en aan de hand van een aantal steekwoorden begint met schrijven. Je kunt bijvoorbeeld je brief beginnen met een korte inleiding over op welke functie je solliciteert en waarom deze vacature je aandacht getrokken heeft. Hierna kun je in een volgende alinea uitleggen welke relevante vaardigheden je hebt geleerd tijdens je vorige banen en hoe dit aansluit bij de betreffende functie. In een laatste alinea kun je meer vertellen over waarom het betreffende bedrijf je interessant lijkt en waarom ze passen bij jouw interesses en persoonlijkheid. Tot slot kun je afsluiten met een verwijzing naar je CV en een mogelijk toekomstig gesprek om je motivatie toe te lichten. 

Maak het persoonlijk

De structuur die hierboven genoemd is, is heel duidelijk. Toch is je brief niet perfect als je deze stappen volgt, want hij is namelijk nog redelijk saai. Een recruiter zal je brief leesbaar vinden, maar niet interessant. Daarom is het belangrijk dat je je motivatiebrief ook persoonlijk en een beetje uniek maakt. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de vertellen over hoe je hobby’s ervoor hebben gezorgd dat je bepaalde interesses hebt ontwikkeld. Of je kunt in de inleiding van je brief vertellen over je jeugd en hoe deze ervoor heeft gezorgd dat deze vacature er voor jou uitsprong. Het maakt niet heel veel uit hoe je wat persoonlijke verhalen erin verwerkt, zolang je dit maar doet. Zo onthouden recruiters je en kom je niet onderaan op de stapel te liggen. 

Aanpassen aan de vacature

Tot slot is een belangrijke tip om je motivatiebrief echt aan te passen aan de vacature. Vaak heb je een paar standaard motivatiebrieven klaarliggen en is het heel verleidelijk om deze op te sturen als je al met de twintigste sollicitatie van de week bezig bent. Toch is het belangrijk om echt de tijd te nemen en je verhaal aan te passen op de vacature. Zo laat je de recruiter zien dat je je goed hebt ingelezen en echt geïnteresseerd bent, ook al is dit misschien helemaal niet zo. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door je vaardigheden aan te passen. Als je solliciteert op “spoedtandarts Gouda”, wil je natuurlijk niet gaan vertellen over je goede administratie skills, maar liever over hoe goed je met patiënten om kunt gaan. Zo word je meteen al een stuk relevanter als kandidaat. 

Geef een reactie