Blog

Zelf een kast maken? Zo doe je dat.

Kasten zijn er natuurlijk in allerlei soorten en maten. Iedereen heeft in huis dan ook wel een aantal kasten staan, die op hun tijd toe zijn aan vervanging. Kun je in de woonwinkels nu geen perfect exemplaar vinden die helemaal aansluit bij jouw wensen en woonstijl? Maak dan zelf een nieuwe kast! Het maken van een kast vergt enige voorbereiding, maar is niet erg moeilijk. Je werkt immers vooral met rechte planken. Dus wil jij graag een nieuwe boekenkast, kledingkast, inbouwkast of ladekast, dan lees je hier meer over hoe je deze zelf kunt maken.

 

De voorbereiding

Je begint natuurlijk met een goede voorbereiding van je project. Dit begint met het maken van een ontwerp. Misschien heb je al een duidelijk beeld van hoe je toekomstige kast eruit moet komen te zien, maar meestal zul je enige inspiratie op moeten doen. Op Pinterest vind je bijvoorbeeld talloze foto’s van mooie kasten en DIY-projecten. Bedenk hierbij wat voor functie de kast moet krijgen, met betrekking tot de indeling en uitstraling. Als je hebt besloten hoe de kast eruit gaat zien, maak je het ontwerp. Het is belangrijk dat je alle afmetingen nauwkeurig op schaal en zo gedetailleerd mogelijk tekent. Houdt rekening met de plek van schroefgaatjes en handgrepen. Ben je nu niet zo handig met het ontwerpen, dan vind je op internet ook allerlei bouwtekeningen als voorbeeld.

 

Materiaal kiezen

Je kunt voor de kast kiezen uit verschillende houtsoorten die allemaal hun eigen karakter hebben. De een is steviger, de ander vochtbestendig en weer een ander makkelijk te verwerken. Voor een kast zit je eigenlijk altijd wel goed met MDF en spaanplaat, relatief goedkope en makkelijk te verwerken soorten. Echter kunnen deze niet goed tegen vocht. Daarvoor zou je beter vuren of grenen kunnen gebruiken. Ga je liever voor een meer kostbare houtsoort, dan kun je bijvoorbeeld eiken of beuken kiezen.

 

Puntjes op de i

Aan de hand van je ontwerp gebruik je het materiaal om de kast in elkaar te zetten. Om de kast af te maken kun je nog allerlei extra’s toevoegen, zoals led strips. Dit zijn flexibele lichtsnoeren met led lampjes op het snoer gesoldeerd. Super handig dus wanneer je verlichting in de kast wilt. Je kunt kiezen uit verschillende lichtkleuren, van warm wit tot helder wit en koud wit. Alles wat je bij de led strip nodig hebt is een controller, een voedingsadapter en een afstandsbediening. Met de afstandsbediening kun je het licht vervolgens aan- en uitschakelen, dimmen en kleurtemperatuur kiezen. Je kunt ook kiezen voor een led dimmer touch, waarmee je via een wandbedieningspaneel het licht bedient.

Geef een reactie